DAC

Nova iniciativa mundial per fer front a l'Alzheimer

Enviat per anna el dv., 19/02/2021 - 14:01

La Col·laboració de Davos per l'Alzheimer (Davos Alzheimer 's Collaborative) pretén crear una cohort diversa de pacients per al seu estudi, coordinar els assajos clínics i millorar l'atenció.

El Fòrum Econòmic Mundial i Initiative on Alzheimer 's Disease han posat en marxa una nova iniciativa internacional per abordar col·lectivament els reptes de la malaltia d'Alzheimer. Amb l'objectiu d'accelerar el descobriment, les proves i la realització d'intervencions de precisió per a la malaltia d'Alzheimer, la iniciativa, anomenada Davos Alzheimer 's Collaborative (DAC), inclourà a governs, acadèmics, líders de el sector privat i organitzacions no governamentals.

Al voltant de 50 milions de persones viuen amb demència, sobretot amb la malaltia d'Alzheimer. Es preveu que aquesta xifra arribi als 132 milions el 2050, i que el 71% d'aquests nous casos es produeixin en països de renda baixa i mitjana (PRMB). S'estima que hi ha 9.900.000 de nous casos de malaltia d'Alzheimer a l'any a tot el món. Es diu que el cost de la malaltia en 2018 era d'1 bilió de dòlars, i es preveu que es dupliqui el 2030.

"Amb més de 100 anys d'investigació i sense cap teràpia modificadora de la malaltia disponible, la càrrega que la demència causarà a la nostra societat durant la propera dècada no té precedents", ha dit Tarun Dua, de el Departament de Salut Mental i Abús de Substàncies de l'OMS.

Els experts afirmen que una iniciativa com el DAC és essencial, ja que la malaltia d'Alzheimer és un problema mundial i necessita una solució global i col·laborativa. "A l'ésser una malaltia enormement complexa, l'Alzheimer no es pot resoldre treballant per separat", ha dit Hilary Evans, directora executiva d'Alzheimer 's Research UK. El problema necessitarà un enfocament multifacètic amb investigadors, governs, indústria i organitzacions benèfiques, i recursos i experiència a escala internacional, va explicar Evans.

El DAC ha prioritzat tres objectius principals: en primer lloc, el desenvolupament global de la ciència sobre la malaltia d'Alzheimer mitjançant la recopilació de diverses dades poblacionals a escala mundial; en segon lloc, construir i coordinar una plataforma internacional d'assajos clínics per reduir el temps que es triga a portar els nous tractaments als mercats mundials; i en tercer lloc, facilitar la preparació de el sistema sanitari i l'aplicació de possibles noves innovacions, diagnòstics i cures. "Actualment, no entenem els biomarcadors de la malaltia, la xarxa d'assaigs clínics és insuficient i, si sorgís un fàrmac, els sistemes sanitaris simplement no estan preparats", va declarar a The Lancet Arnaud Bernaert, director de Shaping the Future of Health and Healthcare de l'Fòrum Econòmic Mundial.

En la fase de fundació, el DAC pretén crear un conjunt centralitzat de dades per ajudar els investigadors a realitzar estudis longitudinals d'una gran cohort mundial. En l'actualitat, la base de dades està molt esbiaixada, amb un gran buit en la inclusió dels països de renda baixa. "Crec que més de el 90% dels participants [en assajos clínics i estudis genòmics] són dels Estats Units i Europa, i menys de el 5% són d'origen hispà o africà", va dir Bernaert. "Això no només és injust des del punt de vista ètic i moral, sinó també des del punt de vista científic; podem aprendre d'algunes poblacions sobre certs biomarcadors o certa resistència a la malaltia que podria conduir realment a la descoberta de medicaments per beneficiar les poblacions mundials, però no hem estudiat aquestes poblacions, de manera que simplement no ho sabem.

Adesola Ogunniyi (Departament de Neurologia de la Universitat de Ibadan, Nigèria) forma part de l'DAC, i un dels seus objectius és garantir que les dades dels països d'ingressos baixos i mitjans estiguin representats. "La bretxa seguirà augmentant tret que es facin esforços perquè els investigadors d'aquests països participin en les iniciatives de DAC", va dir Ogunniyi a The Lancet.

Ja s'està avançant, ja que el DAC ha mobilitzat ja 30 cohorts a tot el món, que representen a 21 milions de persones en sis continents. Cada cohort inclou entre 100.000 i 500.000 persones en una base de dades biomèdica, que conté una sèrie d'informació genètica i sanitària. Les dades s'utilitzaran per desenvolupar noves dianes per al desenvolupament de fàrmacs i biomarcadors associats. "Aquesta és la prioritat número 1: maximitzar el poder de les cohorts", va dir Bernaert. L'objectiu de l'DAC és facilitar l'ús d'aquestes dades en una plataforma global a la qual puguin accedir els investigadors.

El segon objectiu principal de l'DAC és abordar els assaigs clínics mitjançant la creació d'una xarxa mundial d'assajos clínics. Tot i dècades d'investigació, en les últimes dues dècades hi ha hagut més de 200 assaigs fallits en la malaltia d'Alzheimer. Els assaigs clínics són intrínsecament cars, lents i llargs, i sovint funcionen de forma independent. En la primera fase de la iniciativa, el DAC començarà a construir una infraestructura global d'assajos clínics per augmentar la velocitat, l'eficiència i la qualitat dels assaigs clínics a tot el món. A més, el DAC espera que aquesta xarxa garanteixi la inclusió de les poblacions infrarepresentades. En 2021, els objectius de la xarxa inclouen l'establiment de vincles amb Singapur, Austràlia, Japó, Xina, Sud-amèrica i Àfrica, a més d'Europa i Amèrica del Nord. El DAC també espera iniciar el primer assaig clínic terapèutic transatlàntic amb un mínim de 110 centres.

En una sessió d'obertura de la nova col·laboració la setmana passada, Andrea Pfeifer, directora executiva d'AC Immune, ha informat que l'any passat havia 121 assaigs clínics en curs, dels quals el 80% investigaven fàrmacs modificadors de la malaltia. Té l'esperança que hi hagi un potencial de canvi en el panorama actual dels tractaments. "Avui disposem de biomarcadors que ens permeten seleccionar els pacients entre 10 i 20 anys abans que apareguin els símptomes que ens permet pensar en estudis de prevenció. Així, [estem] passant de tractar una malaltia en la qual s'ha malmès gran part de el cervell a prevenir realment la malaltia. "

El DAC espera tenir una forta relació amb la indústria farmacèutica, ja que moltes empreses ja s'han sumat a l'estratègia. "La coordinació i l'eficàcia dels centres d'assajos clínics de la malaltia d'Alzheimer són limitades. Hi ha la oportunitat de crear una infraestructura mundial d'assajos clínics que inclogui una plataforma de suport permanent i preparada per als assajos, així com una base informàtica que redueixi realment la variabilitat dels assajos i acceleri el reclutament i la inscripció ", va dir Bernaert.

Amb el tercer objectiu en ment, Bernaert explica la importància de la preparació sanitària, i creu que una barrera per a això és el diagnòstic. "Si cal descobrir fàrmacs, volem assegurar-nos que estiguin disponibles per a tothom, però per a això cal trobar als pacients. De moment, les solucions de diagnòstic són rudimentàries o molt cares, i en la majoria dels casos ni tan sols es reemborsen ", afirma Bernaert.

El DAC pretén posar en marxa programes pilot que es centrin en el diagnòstic precoç, amb especial atenció a l'cribratge i la detecció primerenca. En una segona fase, els projectes se centraran en el diagnòstic precoç de la deterioració cognitiva lleu i la demència, amb l'esperança de comprendre qui corren el risc de patir la malaltia d'Alzheimer en fases més primerenques.

Craig Ritchie (Centre de Psiquiatria de l'Envelliment per a les Ciències Clíniques de l'Cervell, Universitat d'Edimburg) també participa en el DAC, després d'haver tingut experiència en el passat amb centres de realització d'assajos clínics. Creu que un dels principals obstacles en la investigació de la malaltia d'Alzheimer ha estat que molts assajos clínics estudien a pacients en una fase molt avançada de la malaltia. "És a dir, persones amb demència, demència primerenca o l'anomenat deteriorament cognitiu lleu. I la raó per la qual els assajos tenen lloc en aquestes poblacions és que són les que arriben als serveis clínics. Ara bé, si haguéssim serveis clínics que identifiquessin a les persones en una fase molt més primerenca de la malaltia, això donaria l'oportunitat de fer assajos de medicaments a la població on és més probable que hi hagi un efecte ".

El DAC ja ha reunit a 12 governs amb igual representació de països de renda alta, baixa i mitja que s'han compromès amb aquest objectiu de treballar per millorar el cribratge i la detecció.

En una tercera fase d'l'objectiu de preparació de l'assistència sanitària, el DAC pretén iniciar projectes d'optimització de la planificació de l'assistència en 2023. Proporcionar una atenció d'alta qualitat als pacients inclou traduir la investigació d'avantguarda en una "realitat sobre el terreny ", va dir Elina Suzuki, analista de política sanitària de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE). "En la majoria dels països de l'OCDE, la nostra anàlisi suggereix que més de la meitat de les persones que viuen amb alguna forma de demència no reben un diagnòstic. Fins i tot en el cas dels que sí que reben un, el suport posterior a la diagnosi sol ser escàs, i les persones que viuen amb demència -i les seves famílies- es veuen massa sovint abandonades a la seva sort, sense una idea clara dels serveis que podrien estar a la seva disposició. "

La pandèmia actual complica encara més l'assumpte. "Això ja era un repte urgent abans que es produís la pandèmia de COVID-19. Les persones amb Alzheimer han estat de les més afectades pel COVID-19", va dir Evans.

Al voltant del 26% de les persones que van morir amb COVID-19 al Regne Unit tenien demència. En algunes regions d'Itàlia, aquesta xifra és de l'20%, ia Espanya, Canadà i Austràlia es registren xifres similars, va explicar Paola Barbarino, directora general d'Alzheimer 's Disease International. "Ens arriben informes de neuròlegs de tot el món que la taxa de persones que busquen un diagnòstic ha disminuït considerablement durant COVID-19", va dir Barbarino.

La malaltia no només afecta els pacients: Evans també assenyala l'amenaça que suposa per als esforços de recerca el retard dels projectes i la reducció de les oportunitats de finançament. "El DAC es posa en marxa en un moment important en què cal protegir els avenços crítics en la investigació", va dir Evans.

El DAC espera aprendre de la pandèmia COVID-19, que ha demostrat la importància i l'èxit dels esforços internacionals multifacètics. La iniciativa també espera seguir els models de la Coalició per a les Innovacions en la Preparació davant les Epidèmies i de Gavi, l'Aliança per a les Vacunes. Les dues organitzacions han estat decisives per fer avançar els problemes de salut pública mundial més difícils.

A més de la col·laboració de diversos sectors per abordar la malaltia d'Alzheimer, els experts creuen que hi ha un altre aspecte important de l'desafiament: canviar la narrativa actual de la malaltia d'Alzheimer. "En 2019, la nostra enquesta d'actitud [d'Alzheimer 's Disease International] enquestar 70 000 persones en més de 120 països, i una de les seves preocupants estadístiques va ser que el 62% dels professionals de la salut, metges i infermeres a nivell mundial encara pensen que la demència és causada per la vellesa ", va dir Barbarino.

"Crec que el més important és intentar canviar la narrativa al voltant de les malalties degeneratives. Durant molt de temps s'han considerat malalties de la tercera edat, que afecten les persones que desenvolupen demència. Mentre que ara totes les proves apunten amb fermesa a el fet que aquestes malalties degeneratives, com l'Alzheimer, comencen a el menys a la meitat de la vida ", va dir Ritchie.

Els experts es mostren esperançats amb el DAC. Margaret Chan, exdirectora general de l'OMS, va descriure el problema de la malaltia d'Alzheimer com una pandèmia, però creu que la prevenció encara està a l'horitzó. "Crec que l'Alzheimer i la demència són malalties la prevenció és possible", va dir Chan en un simposi de l'DAC la setmana passada.

DAC "té molta responsabilitat per fer-ho bé", diu Ritchie. "Ja hem dedicat molt temps a això. Crec que el camp necessita realment una disrupció i crec que iniciatives com aquesta, d'abast mundial, han de ser molt audaços. Si no, acabarem tenint aquesta conversa d'aquí a 20 anys més".

Nayanah Siva www.thelancet.com 

A la nostra web fem servir cookies per permetre funcionalitats tècniques que milloren la vostra experiència d'usuari.

També fem servir serveis d'estadística. Si voleu gestionar-ho cliqueu per tenir més informació.