alzheimer

Alzheimer precoç: demència abans dels 65 anys

Enviat per anna el dl., 01/03/2021 - 18:45

L'Alzheimer precoç comporta l'inici de la deterioració cognitiva propi de la demència abans dels 65 anys. 

En aquest article tractarem les seves principals característiques, causes i les claus fonamentals a tenir en compte per afrontar-lo.

 

Per què apareix a una edat tan prematura?

L'Alzheimer en edats primerenques representa prop del 5% de les persones afectades i pot ser degut a diferents factors.

Només un 1% dels casos d'Alzheimer ve determinat per factors genètics. En aquests casos, per tant, si una persona és portadora d'una mutació en algun dels gens relacionats, desenvoluparà aquesta malaltia d'una manera prematura.

Hi ha diferents proves genètiques que permeten conèixer si una persona és portadora d'alguna mutació que pugui desencadenar aquesta patologia.

Els especialistes recomanen que es facin les proves genètiques quan se sospiti la presència dels gens causants de la malaltia en la història familiar d'un pacient per així avaluar la predisposició genètica a l'Alzheimer.

No obstant això, en la immensa majoria de casos s'associa l'aparició d'aquesta patologia a una gran varietat factors dels quals es desconeix el seu pes. Parlem de l'anomenat Alzheimer esporàdic i es considera que el seu origen és multifactorial.

 

Com afecta els que la pateixen? 

Els símptomes de l'Alzheimer precoç són, pràcticament, els mateixos als de l'Alzheimer comú, tot i que, en manifestar-se en etapes més primerenques, per situacions diferents i un moment vital completament divers, l'impacte en el dia a dia pot ser encara més gran. Els pacients solen atribuir els primers símptomes a efectes secundaris d'altres situacions, com l'estrès.

 

Alguns consells per a afrontar l’Alzheimer abans dels 65 anys

Tot i ser una patologia neurodegenerativa, hi ha diferents mètodes per retardar els símptomes de l'Alzheimer. Per això és important detectar, amb la major anticipació possible, la malaltia.

Et donem uns quants consells per a gestionar-ho de la millor manera possible:

  • És aconsellable disposar d'assessorament professional que et permeti enfrontar les primeres etapes de la malaltia de manera positiva.
  • És important fomentar al màxim l'autonomia de la persona que el pateix. D'aquesta manera preservarem les capacitats cognitives encara intactes durant el major temps possible.
  • Sempre que sigui possible, ha de seguir realitzant aquelles activitats que sempre li han agradat, mantenir les relacions socials i practicar activitat física ajustada a les seves capacitats.
  • És molt recomanable mantenir a l'entorn informat de l'evolució de la malaltia (familiars, amics i, fins i tot, l'entorn de treball). Això ajudarà a les persones que l'envolten a comprendre millor la seva situació.

Campanya de sensibilització "Entorns amigables i solidaris amb les demències"

Enviat per anna el dv., 05/02/2021 - 11:53

La Confederació Espanyola d'Alzheimer (CEAFA) ha presentat la campanya d'informació i sensibilització social "Entorns amigables i solidaris amb les demències", amb l'objectiu d'augmentar la conscienciació i implicació de la societat en general i de l'entorn social més proper en el tracte cap a les persones amb Alzheimer i altres demències, fomentant les societats no excloents i contribuint al seu empoderament.

Més informació a: https://www.ceafa.es/entornos-amigables

Per aconseguir el compromís social, inicialment, cal difondre informació general sobre la malaltia, proporcionant tant coneixements de detecció i actuació per a identificar símptomes inicials de demència (facilitant i col·laborant en el diagnòstic primerenc de persones afectades), com altres aspectes particulars, amb el objectiu d'afavorir tant el reconeixement d'una persona amb aquesta malaltia, com pautes de comunicació amb ella.

A més, es fa necessari fomentar el compromís i el tracte adequat per part de l'entorn més proper a la persona amb demència ia la família, perquè comprenguin les dificultats per les quals travessen les persones amb demència, i puguin donar resposta i suport davant les situacions que es poden succeir. Per això, promovem "Entorns amigables i solidaris amb les demències" oferint informació i pautes sobre:

Com actuar amb una persona amb demència en l'entorn veïnal

Com actuar amb una persona amb demència en el comerç

Com actuar amb una persona amb demència en el transport públic

Com actuar amb una persona amb demència en els centres sanitaris

Així com hi ha actuacions per tractar a les persones amb Alzheimer i altres demències en diferents entorns, la societat ha de ser solidària amb el col·lectiu i aprendre a actuar en el cas que una persona es desorienti o pateixi maltractament. Per això proporcionem informació sobre la detecció, comunicació i acció per a aquests casos:

  • Actuació davant de la desorientació en les demències
  • Actuació de la societat davant el maltractament cap a una persona amb demència

El material de la campanya s'ha editat en diversos formats: fullet explicatiu, díptic resum, infogràfic i vídeo (en format inclusiu - imatge, text i àudio); i s'ofereix en les quatre llengües oficials. En properes dates, us anirem compartint els diferents materials perquè pugueu utilitzar aquesta informació tan útil.

 

CEAFA reivindica el dret a la baixa laboral pels cuidador en cas d’aïllament preventiu pel Covid-19

Enviat per anna el dv., 04/09/2020 - 12:26

La CEAFA, com qualsevol altre entitat i ciutadà hauria de fer, sol·licita al Govern d’Espanya unes condicions equitatives per tots el treballadors a càrrec de persones amb demència. És a dir, està sol·licitant que les condicions laborals d’aquests treballadors siguin les mateixes que per la resta de treballadors, independentment del càrrec i l’ofici.

Per això, la CEAFA aprofita la situació de la tornada al col·legi i els debats socials i polítics que aquesta està desencadenant sobre la pandèmia mundial per fer èmfasi en que, els cuidadors de persones amb demència, també tenen dret a la baixa laboral en cas de ser necessari per aïllament preventiu per Covid-19. Informa’t aquí!

L'edat d'inici de l'Alzheimer en els pares, és clau per detectar i prevenir la malaltia en les filles

Enviat per anna el dc., 05/08/2020 - 10:26

Científics de la Fundació Pasqual Maragall, descobreixen que les dones majors de 60 anys, que estaven a prop de l'edat d'inici dels símptomes dels seus pares, presentaven alts nivells d'una proteïna que augmenta el risc de patir Alzheimer. Aquest fet ajudarà a poder identificar millor a les persones amb risc de patir aquesta malaltia degenerativa.

A continuació, podeu llegir la notícia completa

Declaració al Parlament de Catalunya contra el maltractament a les persones grans

Enviat per anna el dl., 13/07/2020 - 12:42

El passat 3 de juliol es va signar una Declaració al Parlament de Catalunya contra el maltractament a les persones grans, amb el suport  de tots els Grups Parlamentaris, on es va recollir la totalitat del Manifest del Moviment.

Actualment les persones grans pateixen situacions de maltractament en les quals volem treballar per radicalitzar-les. Per aconseguir-ho cal una feina conjunta per a donar visibilitat al problema i sensibilitzar a la societat per poder prevenir aquest tipus de situacions. La tasca que realitzem ha de propiciar canvis en el marc social i legal, i la incidència política és una de les principals eines per aconseguir-ho.

La primera trobada va ser el dimecres 1 de juliol amb el diputat del Grup Parlamentari de Junts per Catalunya, Josep Maria Forné, i en menys de 48 hores es va aconseguir el consens de tot l’arc parlamentari per a fer la Declaració.

A continuació podeu veure el vídeo amb la Declaració al Parlament de Catalunya contra el maltractament a les persones grans, amb el suport de tots els Grups Parlamentaris, on es va recollir la totalitat del Manifest del Moviment.

A la nostra web fem servir cookies per permetre funcionalitats tècniques que milloren la vostra experiència d'usuari.

També fem servir serveis d'estadística. Si voleu gestionar-ho cliqueu per tenir més informació.