Podria recuperar la memòria un malalt d’Alzheimer algun dia?

5 May 2014

La darrera noticia espectacular que ha aparegut als mitjans de comunicació sobre la investigació en la lluita contra l’Alzheimer no té als seus investigadors protagonistes en cap universitat més enllà de l’oceà Atlàntic, ni caldria anar gaire lluny per trobar-los. Ben al contrari, seria possible creuar-se amb ells una d’aquestes tardes assolellades en alguna terrassa de Barcelona. Un grup d’investigadors de la Universitat Autònoma ha aconseguit per primera vegada revertir la pèrdua de memòria en estats inicials en ratolins malalts d’Alzheimer a través d’una teràpia gènica.

És una noticia esperançadora, que, com diem sovint, s’ha de llegir amb prudència i entendre en la seva mesura.

 

Què s’ha descobert i quina rellevància pot tenir?

Com sabem, encara no existeix un tractament efectiu contra l’Alzheimer perquè la seva causa és encara una hipòtesi amb molts angles foscos. Les famoses plaques amiloides són els botxins de la malaltia, però aquesta té més culpables i còmplices dels que sabem molt poc. De fet, sembla que és un mal funcionament de les plaques amiloides allò que desencadena la malaltia, ja que, fins que no comencen a comportar-se erròniament, aquestes compleixen múltiples funcions no relacionades amb la malaltia.

Els investigadors de l’Institut de Neurociències de la UAB han tret la màscara a alguns d’aquests “malvats còmplices” en identificar un mecanisme cel·lular que produeix alteracions que condueixen a la pèrdua de la memòria. Però la part més important de la notícia és que han desenvolupat una teràpia per contrarestar aquest procés. Les seves conclusions s’han publicat a The Journal of Neuroscience.

Els investigadors han observat que les plaques amiloides bloquegen la producció de la proteïna que s’encarrega d’activar els gens implicats en la consolidació de la memòria. La teràpia consisteix en la injecció a la regió del cervell denominada hipocamp d’un gen que torna a activar la fabricació de la proteïna, la Crtc1. Un cop restituïda, aquesta permet que s’emetin els senyals necessaris per posar a treballar els gens que consoliden la memòria a llarg termini.

L’estudi obre noves perspectives per a la prevenció i el tractament, però val la pena recordar que s’ha dut a terme amb ratolins de laboratori en els estats inicials de la malaltia. Sens dubte, s’obre una porta a un enorme territori ple de promeses; de totes maneres, és un territori encara per explorar. Queda una miríada de reptes per resoldre durant anys d’investigació fins a poder desenvolupar teràpies farmacològiques que puguin prevenir, retardar o revertir les alteracions cognitives que produeix la malaltia d’Alzheimer. Tot i això, ens hem d’alegrar i felicitar als seus responsables, perquè, sense la seva feina, aquesta perspectiva, la llunyania de la qual ens fa lamentar, seria senzillament impossible, i gràcies a ells avui el futur sembla millor.

Tags: 

  • Actualització covid
  • Polsera QR