EL G-8 ES DECIDEIX A ABORDAR LA MALALTIA D’ALZHEIMER

17 December 2013

El dia 11 de desembre el G-8 es va reunir a Londres en una cimera dedicada a tractar el problema de la demència, que es va tancar amb l'anunci de que els països membres reuniran esforços per dur a terme una acció global, com es va fer amb la SIDA.

A la trobada es va presentar l'informe «L'impacte global de la demència 2013-2050», elaborat per la federació internacional d'AFA, Alzheimer Disease International (ADI). A més, un grup de 111 experts internacionals, científics i metges va adreçar un comunicat als participants en que feia una crida d’emergència per recolzar la investigació i establir polítiques públiques coordinades

Al 2010, en plena crisi mundial, els costos globals estimats de la demència van ser 604.000 milions de dòlars, la major part en països del G-8. La previsió de la malaltia per l’any 2025 apunta dades esparveradores. Davant d’això, els experts afirmen que, afrontant amb eficàcia els factors de risc coneguts, podria prevenir-se fins a una cinquena part dels casos previstos per aquest any. La prevenció podria estalviar enormes quantitats de diners, però, sobretot, un capital inquantificable de patiment humà.

Els organismes i institucions que treballem des de fa anys amb aquest objectiu ens mostrem esperançats, però esperem a veure aquestes bones intencions convertides en realitats que a més serveixin per mostrar el camí a la resta de països. Han estat diverses les iniciatives empreses fins ara que finalment han tingut poc recorregut, com la resolució del gener del 2011 de l’Eurocambra exigint una política europea de prevenció i tractament de l’Alzheimer. A l'abril del 2012 l’Organització Mundial de la Salut va publicar el seu informe «Demència: una prioritat de salut pública» instant als països del món a elaborar plans nacionals contra aquest problema creixent.

Encapçalades per la CEAFA, les AFA de l’Estat Espanyol han convertit en eix central d’actuació la reclamació d’una política d’Estat sobre l’Alzheimer. El president de CEAFA, Koldo Aulestia, va presentar la proposta el 30 d’octubre davant la Comisión de Sanidad y Servicios Sociales del Congreso de los Diputados. La Federació Catalana d’AFA recolza i col·labora en aquesta iniciativa que ha de permetre abordar d’una manera definitiva les gravíssimes conseqüències socials i sanitàries de la malaltia d’Alzheimer, donant donar serveis i ajuda a les persones amb demència i a les seves famílies, com ja és una realitat en alguns països de la Unió Europea.

Per llegir els acords (an anglès), cliqueu aquí. 

Tags: 

  • Actualització covid
  • Polsera QR